Nasz finalista z Baborowa został wyłoniony rywalizując w szeregu konkursów organizowanych przez ostatnie dwa lata na całym świecie. Natomiast półfinał miał miejsce 8 lipca we Włoszech.
- W związku z pandemią wszystko odbyło się online - mówi Tomasz Szypuła. - Wysłałem do Włoch recepturę i produkty potrzebne do wykonania moich lodów, a na miejscu zrobili je tamtejsi specjaliści. Oprócz tego musiałem przygotować filmik o moich lodach oraz ich zdjęcia.
Dzieło pana Tomasza o nazwie „Cud miód i orzeszki” to lody z jogurtem greckim wyprodukowanym specjalnie w tym celu przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Głubczycach, miodem spadziowym oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi.
Smaki oceniało na żywo w internecie jury w składzie:
- Gino Fabbri, cukiernik i trener drużyny, która zdobyła złoty medal na Pucharze Świata w Cukiernictwie w 2015 roku,
- Santi Palazzolo, mistrz lodów i cukiernik
- Matteo Berti, szef kuchni i dyrektor edukacji w ALMA, międzynarodowej Szkole Kuchni Włoskiej.
Wydarzenie organizowane jest we współpracy z Carpigiani Gelato University, międzynarodową szkołą lodów z 20 kampusami w 19 krajach oraz najważniejszymi profesjonalnymi targami na świecie poświęconymi lodom rzemieślniczym organizowanymi przez Italian Exhibition Group.
Festiwal Gelato zadebiutował we Florencji w 2010 roku i został zainspirowany stworzeniem w XVI wieku przez znanego architekta Bernardo Buontalentiego pierwszego przepisu na lody z dodatkiem mleka, żółtka, miodu, cytryny, pomarańczy i bergamotki.
Receptura tak zwana Buontalenti przetrwała do dziś, a lody o tym smaku można znaleźć we florenckich lodziarniach.
Natomiast lody pana Tomasza, oprócz jego lodziarni w Baborowie można m.in. kupić w Hotelu Piano i cukierni Czekoladowe Niebo w Opolu, Restauracji Młyn w Krapkowicach, Magicznym Zakątku w Raszowej oraz lodziarni Mały Miś w Głubczycach.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?