Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lody Tomasza Szypuły z Baborowa wśród najlepszych na świecie! Opolanin powalczy o mistrzostwo

Sławomir Draguła
Sławomir Draguła
Tomasz Szypuła z Baborowa robi przepyszne lody.
Tomasz Szypuła z Baborowa robi przepyszne lody. Facebook Tomasza Szypuły
Tomasz Szypuła, właściciel „Lodziarni pod Orzechem” w Baborowie będzie reprezentował Polskę na finałach światowego festiwalu lodów Gelato Festival World Masters. Impreza zaplanowana jest na grudzień w muzeum lodów w Bolonii.

Nasz finalista z Baborowa został wyłoniony rywalizując w szeregu konkursów organizowanych przez ostatnie dwa lata na całym świecie. Natomiast półfinał miał miejsce 8 lipca we Włoszech.

- W związku z pandemią wszystko odbyło się online - mówi Tomasz Szypuła. - Wysłałem do Włoch recepturę i produkty potrzebne do wykonania moich lodów, a na miejscu zrobili je tamtejsi specjaliści. Oprócz tego musiałem przygotować filmik o moich lodach oraz ich zdjęcia.

Dzieło pana Tomasza o nazwie „Cud miód i orzeszki” to lody z jogurtem greckim wyprodukowanym specjalnie w tym celu przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Głubczycach, miodem spadziowym oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Smaki oceniało na żywo w internecie jury w składzie:

  • Gino Fabbri, cukiernik i trener drużyny, która zdobyła złoty medal na Pucharze Świata w Cukiernictwie w 2015 roku,
  • Santi Palazzolo, mistrz lodów i cukiernik
  • Matteo Berti, szef kuchni i dyrektor edukacji w ALMA, międzynarodowej Szkole Kuchni Włoskiej.

Wydarzenie organizowane jest we współpracy z Carpigiani Gelato University, międzynarodową szkołą lodów z 20 kampusami w 19 krajach oraz najważniejszymi profesjonalnymi targami na świecie poświęconymi lodom rzemieślniczym organizowanymi przez Italian Exhibition Group.

Festiwal Gelato zadebiutował we Florencji w 2010 roku i został zainspirowany stworzeniem w XVI wieku przez znanego architekta Bernardo Buontalentiego pierwszego przepisu na lody z dodatkiem mleka, żółtka, miodu, cytryny, pomarańczy i bergamotki.

Receptura tak zwana Buontalenti przetrwała do dziś, a lody o tym smaku można znaleźć we florenckich lodziarniach.

Natomiast lody pana Tomasza, oprócz jego lodziarni w Baborowie można m.in. kupić w Hotelu Piano i cukierni Czekoladowe Niebo w Opolu, Restauracji Młyn w Krapkowicach, Magicznym Zakątku w Raszowej oraz lodziarni Mały Miś w Głubczycach.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lody Tomasza Szypuły z Baborowa wśród najlepszych na świecie! Opolanin powalczy o mistrzostwo - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na glubczyce.naszemiasto.pl Nasze Miasto