Spis treści
Restauracja Gościniec działała w Myszęcinie od dwóch lat. Jej właścicielem jest Dawid, który założył ją przy współpracy z Adrianem szefem kuchni. W miejscu swojej pracy poznał też Julię, z którą od ponad roku tworzą szczęśliwy związek. Choć lokal ma świetną lokalizację, a szefowi kuchni i pozostałym kucharzom nie można odmówić werwy i umiejętności, to niestety zbyt często świeci on pustkami. Dlatego też ekipa młodych ludzi chcących prowadzić fajną i smaczną restaurację, postanowiła zwrócić się o pomoc do znanej restauratorki, by przejść Kuchenne Rewolucje.
Gotują smacznie, ale gości brak
Od początku ekipa lokalu była przekonana, że gotuje smacznie i w tym osądzie za bardzo się nie pomyliła. Bo choć żurek był nieco zasłony, to zakwas był bardzo dobry. Natomiast schabowy był idealny.
- Ktoś tu smak, ktoś tu coś kapuje - skomentowała Magda Gessler, gdy ko skosztowała.
Przy pierwszej wizycie w restauracji restauratora spróbowała też pizzy i ona również został oceniona na plus, choć zdaniem M. Gessler miała ona kilka drobnych niedociągnięć.
Jakie pierwsze wrażenie wywarł Gościniec na restauratorce? Stwierdziła, że miejsce to ma "zaskakująco dobre smaki, a kucharz ma genialne podniebienie". Natomiast... wprost powiedziała, że wnętrze lokalu jest tragiczne, a sala restauracyjna wygląda jak sala pogrzebowa. W trakcie rozmowy z właścicielem knajpy wyszedł brak pomysłu na prowadzoną przez niego restaurację.
Miejsce zmieniło się nie do poznania i serwuje regionalne smaki!
Wnętrze lokalu przeszło totalną metamorfozę! Teraz ma w nim panować niebiańska atmosfera, co jasno widać po wystroju lokalu. Panują tu piękne barwy i wspaniałe grafiki. Niebiańskie motywy pojawiają się także w logo restauracji, a ona nazywa się po zmianach... "Jedz! Niebecz".
- Nazwa restauracji jest frapująca, bo jest rozkazem "Jedz! Niebecz" - powidziała Gessler.
Skąd ta nazwa? Niebecz to zupa regionalna. To bardzo kwaśny kapuśniak, który gotuje się na nieprzemytej kapuście wraz z ziemniakami i na prawdziwkach. Oczywiście teraz w Myszęcinie wszyscy mogą skosztować tej typowej dla naszego regionu zupy. Poza tym w ramach rewolucji M. Gessler zaproponowała też m.in. polędwicę z jelenia i kluski. Decyzja ta dziwić nie może, bo przecież Lubuskie słynie z dziczyzny, a i klusek rozmaitych - szarych, czy to kładzionych - w naszych domach nigdy nie brakowało
Wszyscy byli zadowoleni z zaproponowanych zmian i wywołały one entuzjazm wśród załogi.
Odwiedzili inny lokal po Kuchennych Rewolucjach. Też w Lubuskiem!
W kolejnych dniach Kuchennych Rewolucji wiele się działo. Załoga knajpy miała za zadanie przygotować regionalne dania i odwiedziła restaurację Villa Toscana w Pszczewie, która brała udział popularnym kulinarnym programie 12 lat temu. Lokal ten do dziś uznawany jest za jeden z najlepszych, serwuje wyśmienitą włoską kuchnię i po prostu trzyma poziom. W czasie tego spotkania restauratorzy wymieniali się doświadczeniami i wspierali cennymi radami.
"Jedz! Niebecz" pod Świebodzinem. Tu jest tak, że palce lizać!
Nie będziemy wam zdradzać szczegółów rewolucji. Powiemy jednak, że w Myszęcinie jest naprawdę smacznie. Dziczyzna tutaj to obłęd! A jak wypadły pozostałe dania? Czy wszystko teraz gra tak, jak powinno? Tego dowiecie się w czwartek 2 maja o godzinie 21.15 - to data i godzina emisji najnowszego odcinka show stacji TVN.
Menu restauracji "Jedz! Niebecz"
Jesteście ciekawi, jakie dokładnie dania Magdy Gessler znalazły się w karcie odmienionej restauracji działającej pod Świebodzinem?
- Pieczywo z konfiturą pomidorową (białym twarogiem i cebulą w occie)
- Kaszanka z pieca (podawana na żarze z drzewa dębowego, liściu czerwonej kapusty ze śliwką)
- Regionalna zupa niebecz (z kapustą kiszoną Nadnotecką i borowikami)
- Polędwica i schab z jelenia (z szarymi kluchami i sosem grzybowym na demi glace i burakami)
- Pizza z wędzonym pstrągiem (na białym sosie z serka włoskiego, ze szczypiorkiem)
- Beza (z kremem na bazie tartego masła i koglu-moglu)
Oczywiście karta restauracji jest szersza. Powyższe dania są tymi, które wprowadziła znana restauratorka.
Magda Gessler poleca to miejsce!
W czwartek 2 maja jeszcze przed emisją odcinka M. Gessler opublikowała post na swoim profilu na Facebooku, w którym to poleca restaurację "Jedz! Niebecz".
- To absolutnie wyjątkowe miejsce, pełne nieoczywistych smaków…województwo lubuskie ma prawdziwą kulinarną perłę!!! - rekomenduje restauratorka.
To tutaj znajduje się restauracja "Jedz! Niebecz"
Znany youtuber odwiedził to miejsce. Czy jest smacznie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?