W Baborowie i okolicy nie ma osoby, która nie wiedziałaby, gdzie znajduje się "Lodziarnia pod Orzechem", wszak jej właścicielem jest Tomasz Szypuła, mistrz Polski i zdobywca wielu europejskich i światowych laurów w tej dziedzinie.
Np. jego dzieło o nazwie „Cud miód i orzeszki”, czyli lody z jogurtem greckim wyprodukowanym specjalnie w tym celu przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Głubczycach, miodem spadziowym oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi zdobyło laury na festiwalu Gelato Festival World Masters w Bolonii.
- Lody to nasza wielka pasja, robimy je dla naszych klientów i cieszymy się, że tak wielu ludziom smakują - mówi Tomasz Szypuła.
Do Baborowa amatorów lodów sprowadza przede wszystkim ich niepowtarzalny smak. A ten jest możliwy do uzyskania tylko wtedy, gdy stosuje się najlepsze składniki.
Podstawowe produkty, czyli mleko i śmietana, pochodzą oczywiście ze spółdzielni mleczarskiej w Głubczycach. Owoce także od najlepszych plantatorów z okolicy. Ale już uprażone i mielone pistacje sprowadza na przykład z Sycylii. W przygotowywanych przez siebie lodach stara się również bardzo często korzystać z ziół.
Pan Tomasz zbierał doświadczenie zawodowe w wielu firmach z branży lodziarskiej i cukierniczej z Polski i zagranicy, ale wielu pomysłów na ciekawe smaki szuka sam.
- Bo granicą możliwości jest wyłącznie własna fantazja - mówi Tomasz Szypuła.
Cała rodzina przyznaje, że sprawia im dużą radość, iż mogą być swoistą perełką Baborowa, do której wiosną i latem po lody ciągną tłumy mieszkańców Opolszczyzny i nie tylko.
Lodziarski mistrz z Baborowa zapewnia, że cały czas szuka kolejnych, ciekawych propozycji i inspiracji.
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?