MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Szybka konfitura z rabarbaru, która rozpływa się w ustach. Tym przysmakiem urozmaicisz smak naleśników. Rozsmakujesz się od pierwszego kęsa

Redakcja
Pyszna konfitura z rabarbaru to przysmak, który wzbogaci smak domowej owsianki.
Pyszna konfitura z rabarbaru to przysmak, który wzbogaci smak domowej owsianki. 123rf.com/cokemomo/zdjęcie ilustracyjne
Domowa konfitura z rabarbaru to prawdziwy rarytas dla osób lubiących słodko-kwaśny smak. Często łączę go z jabłkami lub z truskawkami dodając im w ten sposób naturalnej słodkości. Polecam ci smarować go na kromce chleba, ciepłych naleśnikach lub puszystych gofrach. Poznaj przepis na pyszną konfiturę z rabarbaru.

W skrócie

Konfitura z rabarbaru to doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa w kuchni. Właśnie może jesteś zaskoczony, ale rabarbar zwany też rzewieniem według kulinarnego podziału należy do warzyw. W odróżnieniu od dżemu w tym przetworze widać kawałki rabarbaru. Konfitura z rabarbaru nie jest całkowicie gładka. Sprawdź nasz prosty przepis na domową konfiturę z rabarbaru.

Konfitura z rabarbaru – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Może cię zainteresować:

Jak zrobić konfiturę z rabarbaru?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyj rabarbar, obierz skórkę, a następnie pokrój go na małe kawałki.
  2. W dużym garnku o grubym dnie połącz pokrojony rabarbar, cukier, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny.
  3. Wszystkie składniki gotuj na średniej mocy palnika, mieszając, aż rabarbar zmięknie i mieszanina zgęstnieje Potrwa to około 15-20 minut.
  4. Gdy rabarbar zgęstnieje, dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Gorącą konfiturę przełóż do umytych, wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręć, a następnie odwróć do góry dnem.
  6. Pozwól słoikom z konfiturą z rabarbaru ostygnąć, a następnie (jeśli jesteś w stanie się oprzeć) przechowuj w lodówce lub zimnej spiżarni.

Przyprawy do konfitury z rabarbaru

Orzeźwiający kwaśny smak rabarbaru, który zapachem przypomina cytrynę, świetnie komponuje się z owocami. Przysmak smakuje obłędnie doprawiony cynamonem, kardamonem i wanilią. Do rabarbaru można także dodać kilka goździków lub szczyptę gałki muszkatołowej. Każda z tych przypraw znakomicie podkreśli smak i zapach sezonowego rabarbaru.

Mam nadzieję, że tak przygotowana konfitura pozwoli ci cieszyć się smakiem rabarbaru niemal przez cały rok.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka konfitura z rabarbaru, która rozpływa się w ustach. Tym przysmakiem urozmaicisz smak naleśników. Rozsmakujesz się od pierwszego kęsa - Strona Kuchni

Wróć na glubczyce.naszemiasto.pl Nasze Miasto